Heb jij wel eens nagedacht over hoe pigment op je huid ontstaat? Waarschijnlijk niet, maar het is een veelvoorkomend fenomeen waar we allemaal mee te maken krijgen. Of je nu last hebt van pigmentvlekken of juist geniet van een egale huid, het heeft allemaal te maken met de vorming van pigment. Maar wat is pigment eigenlijk en waarom is het zo belangrijk bij het ontstaan van vlekken? En wat kun je doen als je hinder wordt ondervonden van pigmentvlekken? In dit blog kom je alles te weten over het ontstaan van pigmentvlekken, maar ook hoe je hier vanaf komt!
Melanine: de oorzaak van pigmentvlekken
De veroorzaker van pigment op je huid is melanine. Dit is een stof die wordt aangemaakt in speciale cellen, melanocyten genaamd. Deze cellen bevinden zich in je bovenste huidlaag, de epidermis. Zij zijn verantwoordelijk voor de productie van melanine, wat vervolgens wordt afgegeven aan de omliggende huidcellen. Melanine heeft als functie je huid te beschermen tegen schadelijke Uv-straling uit zonlicht. Het werkt als een soort schild dat je huid beschermt tegen verbranding en zonneschade. Daarnaast bepaalt de hoeveelheid melanine in je huid ook je huidskleur. Mensen met veel melanine hebben een donkerdere huidskleur dan mensen met weinig melanine.
Het ontstaan van vlekken
Het kan voorkomen dat er op bepaalde plekken op je huid meer melanine wordt geproduceerd dan op andere plekken. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan hormonale schommelingen, zoals tijdens de zwangerschap, ervoor zorgen dat er meer melanine wordt aangemaakt. Ook kunnen bepaalde huidirritaties, zoals acne of wondjes, zorgen voor een overproductie van melanine. Dit kan resulteren in donkere plekken of vlekken op je huid, ook wel pigmentvlekken genoemd.
Het verwijderen van pigmentvlekken
Pigmentvlekken kunnen als storend worden ervaren en soms zelfs het zelfvertrouwen van mensen aantasten. Gelukkig kun je terecht bij een huid en laserkliniek om van deze vlekken af te komen, waaronder laserbehandelingen. Bij een laserbehandeling wordt gebruik gemaakt van lichtenergie om de pigmentvlekken te verwijderen. De laserstraal richt zich op het teveel aan pigment en zorgt ervoor dat dit wordt afgebroken. Het lichaam ruimt de restjes vanzelf op, waardoor de vlek geleidelijk aan verdwijnt. Het is een relatief snelle en effectieve methode, maar het kan wel enkele behandelingen vergen voor het gewenste resultaat is bereikt. Daarnaast is het belangrijk om na de behandeling je huid goed te beschermen tegen de zon om nieuwe pigmentvlekken te voorkomen.
Waarom het fijn leven is zonder pigmentvlekken
Het hebben van een mooie, egale huid zonder pigmentvlekken heeft niet alleen voordelen op esthetisch vlak, maar ook op gezondheidsgebied. Zo kan het hebben van een egale huid zonder vlekken een teken zijn dat je huid goed beschermd is tegen de zon. Dit verkleint de kans op huidkanker aanzienlijk. Daarnaast kan het hebben van pigmentvlekken ervoor zorgen dat je huid sneller verouderd. Het weghalen van pigmentvlekken, heeft dus veel voordelen!